PANORÁMA RÖNTGEN

PONTOS KÉP A FOGAIDRÓL

A fogászati röntgen egy olyan képalkotó eljárás, amelyet a fogorvosok alkalmaznak a fogak és az állkapocs csontjainak vizsgálatára és diagnosztizálására. Ezek a röntgenfelvételek segíthetnek a fogorvosoknak az olyan problémák azonosításában, amelyek szabad szemmel nem láthatók.

Jelentkezz be még ma!

Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂


+3630 884 0511

Hívj bátran!

08:00-20.00

Gyere el! Hétfőtől péntekig.

1047 BP., Baross utca 99.

A parkolás ingyenes – csak szólunk.

info@mdcfogaszat.hu

Dobj egy mailt!

PANORMÁMA RÖNTGEN

A panoráma röntgen egy olyan speciális fogászati röntgenfelvétel, amely egyetlen képen ábrázolja a teljes állkapcsot és a fogakat. Ez az eljárás gyors és fájdalommentes. A panoráma röntgen kiválóan alkalmazható fogorvosi beavatkozások előkészítésére, fogeltávolításra és orthodontiai tervezésre, mivel átfogó képet nyújt a szájüreg anatómiájáról és a fogak állapotáról. 

 

 

MIKOR VAN SZÜKSÉG PANORÁMA RÖNTGENRE? 

A panoráma röntgenfelvétel készítése több esetben szükséges lehet:

Orthodontiai tervezés: A fogorvosok gyakran használják a panoráma röntgenfelvételeket a fogak és az állkapocs pontos állapotának felmérésére, ami segít az ortodonciai kezelés tervezésében. (Az ortodonciai kezelés egy fogászati terápiás eljárás, amely a fogak és az állkapocs helyzetének javítására szolgál. Az ortodonciai kezelés célja az állkapocs és a fogazat harmonikus kialakítása, ami esztétikailag vonzó mosolyt és jobb harapást eredményez. Az ortodonciai kezelés során fogszabályozót használunk, amely segít korrigálni a fogazati rendellenességeket, mint például a fogtorzulásokat, fogak közötti réseket vagy harapási problémákat.

Fogeltávolítás előtti tervezés: Ha foghúzás van szükség, a panoráma röntgen segíthet a fogorvosnak az eljárás pontos tervezésében, különösen, ha az érintett fogak mélyen vagy különleges pozícióban találhatók.

Fogimplantátum tervezése: A fogorvosok az implantátumok beültetése előtt használhatják a panoráma röntgeneket az állkapocs csontszerkezetének és mélységének meghatározására, ami fontos a sikeres fogimplantátum kezeléshez.

Fogpótlás: Nemcsak a fogimplantátum esetében van szükség fogászati röntgenre, hanem például akkor is, ha: gyökérkezelés, fogászati hídra, koronára, fogsorra, fogtömésre vagy szájsebészeti eljárásra van szükség.

Szájüregi rendellenességek vizsgálata: A panoráma röntgen alkalmas az állkapocs, az állkapocsízület és más szájüregi rendellenességek, például ciszták vagy daganatok azonosítására.

Általános szájüregi diagnózis: Ha a fogorvos általános szájüregi állapotfelmérést végez, a panoráma röntgen segíthet az esetleges problémák, például fogszuvasodás vagy fogínybetegségek feltérképezésében.

 

A FOGÁSZATI RÖNTGEN TÍPUSAI

Periapikális röntgen (PA röntgen): Ez a legáltalánosabb fogröntgen típus, amely egyetlen fogról készül. Bite-wing röntgen: A bite-wing röntgenek két oldalról készülnek, és segítenek az orvosnak az érintett fogak közötti területek ellenőrzésében.

Panoráma röntgen: Ez egy teljes állkapcsot ábrázoló nagy felvétel. Segít az orvosnak az állkapocs és a fogak átfogó vizsgálatában, például a fogeltávolítás vagy a fogimplantátum tervezésekor.

CBCT (Cone Beam Computed Tomography): Ez egy speciális röntgentechnológia, amely háromdimenziós képeket készít az állkapocsról és a fogakról. Részletes információkat nyújt például fogimplantátumok vagy fogszabályozás tervezéséhez.

 

A FOGÁSZATI RÖNTGEN MENETE

Előkészületek: A röntgenfelvétel előtt a páciensnek általában nem kell különleges előkészületeket végeznie. Az viszont nagyon fontos, hogy a röntgen előtt vedd le a fém tárgyakat magadról (pl. ékszer, piercing), mivel ezek zavarhatják a röntgengép működését.

Kiválasztás és pozícionálás: A fogorvos kiválasztja a szükséges röntgenfelvétel típusát a diagnózis céljából. Ezután jön a pozícionálás, hogy a megfelelő szögben készülhessen a röntgenfelvétel.

Felvétel készítése: A fogorvos a röntgengép vezérlőpaneljét használja a röntgenfelvétel elkészítéséhez. A gép röntgensugarakat bocsát ki a páciens fogai és állkapcsa felé.

Röntgenkép elkészítése: Az elkészített röntgensugarak a fogakon és az állkapocs csontjain haladnak át, majd egy érzékelőre érkeznek, ahol a kép rögzül. A digitális röntgen, amelyet a fogászatunkon is használunk, azonnal elkészíti a képet.

Képek kiértékelése: A fogorvos azonnal megtekintheti a digitális röntgenfelvételeket egy számítógépes képernyőn, és kiértékeli azokat a diagnózis elkészítéséhez.

Diagnózis és terápia tervezése: Az elkészült röntgenképek alapján a fogorvos diagnózist állít fel és terápiás tervet készít. A röntgenek segítenek az állapot pontos megértésében és a megfelelő kezelési lehetőségek kiválasztásában.

Felvétel archiválása: A digitális röntgenfelvételeket elektronikus formában archiváljuk, ami hosszú távon is megőrzi az információt, és könnyen hozzáférhetővé teszi azokat a későbbi vizsgálatok során. 

Jelentkezz be még ma!

Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂


Gyakran kérdezitek…

Miért van szükségem fogászati röntgenfelvételre?

A fogászati röntgenek segítenek az orvosnak láthatatlan fogproblémák, például fogszuvasodás vagy gyökérproblémák azonosításában és a megfelelő kezelés tervezésében.

Fájdalmas a fogászati röntgen?

Nem, a fogászati röntgenek általában fájdalommentesek. 

Mennyire biztonságos a fogászati röntgen?

A fogászati röntgenek alacsony sugárterheléssel járnak, és az orvosok olyan mennyiségű röntgensugarat alkalmaznak, amely a legszükségesebb a pontos diagnózishoz.

Mi a különbség a hagyományos és a digitális röntgen között?

A digitális röntgenek kevesebb sugárterhelést jelentenek és gyorsabban elkészülnek. Az elkészült képek digitális formában tárolhatók.

Miért jó a digitális röntgen a hagyományoshoz képest?

A digitális röntgenek előnyei közé tartozik a csökkent sugárterhelés, azonnali képek és a környezetvédelem (nincs szükség kémiai fejlesztőre)..

6. Mit csináljak a fogászati röntgen előtt?

Általában nincs szükség különleges előkészületekre. Az orvos lehet, hogy megkéri a pácienset, hogy távolítsa el az ékszereket vagy más fém tárgyakat a fejről és a nyakról a sugárzási zavar elkerülése érdekében.

Vannak-e korlátai a fogászati röntgennek?

Igen, bár a sugárterhelés minimális, az orvosok csak akkor alkalmaznak röntgeneket, ha valóban szükséges. Terhes nőknek és kisgyermekeknek a röntgeneket óvatosan alkalmazzák.

Mennyi időbe telik a röntgenfelvétel elkészítése és kiértékelése?

A digitális röntgenek azonnali képeket eredményeznek, így a fogorvos azonnal ki tudja értékelni azokat. 

ha jó fogorvosra van szükséged, akkor:

MDC FOGÁSZAT.

Jelentkezz be még ma!

Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂


+3630 884 0511

Hívj bátran!

08:00-20.00

Gyere el! Hétfőtől péntekig.

1047 BP., Baross utca 99.

A parkolás ingyenes - csak szólunk.

info@mdcfogaszat.hu

Dobj egy mailt!

+3630 884 0511