fogtömés

A MÉG SZEBB MOSOLYÉRT

Jelentkezz be még ma!

Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂

.

.

FOGTÖMÉS

A fogtömés az egyik leggyakoribb és az egyik legfontosabb fogászati beavatkozás. Ha Te is találkoztál már a fájdalmas fogak hátterében megbúvó problémákkal, ne habozz, keress minket, és segítünk, hogy a mosolyod ismét egészséges és gyönyörű legyen!

A Fogtömés Menete – így lesz ismét tökéletes a fogad

  1. Diagnózis és Vizsgálat: A fogászati út először egy alapos vizsgálattal kezdődik. Körültekintően megállapítjuk a fogszuvasodás mértékét és elterjedését.
  2. Előkészítés és Fájdalommentes Érzéstelenítés: A kezelés során alkalmazott fájdalommentes érzéstelenítés segítségével biztosítjuk, hogy ne érezd fájdalmat a beavatkozás alatt.
  3. Károsodott Foganyag Eltávolítása: A károsodott fogrészektől megszabadítunk, és gondosan eltávolítjuk a szuvas anyagot.
  4. Tömőanyag Felhelyezése: Modern fogászati technológiával készült tömőanyagot alkalmazzuk, amely tökéletesen illeszkedik a fogakhoz, esztétikus és tartós megoldást nyújt.
  5. Formázás és Beállítás: A fogtömés készítése során kialakítjuk a tömés felszínét, és gondoskodunk róla, hogy a tömés kényelmesen illeszkedjen a harapásodhoz.

 Fogtömés típusok

  • Kompozittömés (Láthatatlan Tömés): A modern fogászati fejlesztéseknek köszönhetően a fogtömés során olyan tömőanyagokat alkalmazunk, amelyek természetesen simulnak a foghoz, és észrevehetetlenek. A kompozittömések nem csak esztétikusak, de szuper tartósak is.
  • Inlay és Onlay: Ezek a magas minőségű betétek olyan eljárások, amelyek fogtechnikus által készülnek. Ideális megoldás nagyobb szuvasodott területek kezelésére, ezzel megmentve a fog eredeti részét.
  • Amalgám tömés cseréje: Az elavult és kártékony amalgám tömések helyett új, esztétikus és tartós tömőanyagokat használunk a fogtöméshez.
  • Gyökértömés: A gyökérkezelés során alkalmazzuk, melyre akkor van szükség, ha a fog belső részében gyulladás vagy fertőzés alakult ki.

Szuvas vagy lyukas? Mi a különbség a kettő között?

A „szuvas” és a „lyukas” fog kifejezések között nincs lényegi különbség, mindkettő ugyanarra a fogproblémára utal. Mindkettő azt jelenti, hogy a fogzománc sérült vagy károsodott, általában a baktériumok okozta szuvasodás miatt. A „szuvas” fog a fogorvosi szaknyelv, míg a „lyukas” fog hétköznapi elnevezés.

Ez okozza a problémát

A szuvas fogzománcban a baktériumok okozta savak lassan lebontják a fogzománcot, ami idővel apró repedéseket vagy üregeket hozhat létre a fogfelszínen. Ezek az üregek vagy repedések tekinthetők „lyuknak”, ahol a foganyag sérült vagy hiányzik.

Összességében tehát a „szuvas” és a „lyukas” fog ugyanazt a fogászati problémát írja le: a fogzománc károsodását, ami kezelést igényel a romlás megállítása és a fog helyreállítása érdekében.

Honnan tudhatom, hogy lyukas a fogam? 

A lyukas fognak, vagy más néven szuvas fogzománcnak, lehetnek különböző tünetei és jelei, amelyekre érdemes odafigyelni. Fontos megjegyezni, hogy néha a tünetek kevésbé nyilvánvalóak lehetnek, ezért rendszeres fogászati ellenőrzéseket érdemes végezni. Az alábbiakban felsorolom a leggyakoribb tüneteket:

Érzékenység: A fogak érzékennyé válhatnak hideg, meleg vagy édes ételek és italok fogyasztásakor. Az érzékenység gyakran akkor jelentkezik, amikor a fogzománc károsodott és a belsejében lévő fogérzékeny idegek ki vannak téve az ingernek.

Fájdalom: Amikor a szuvasodás mélyebb rétegekbe hatol, a fogak fájdalmassá válhatnak. A fájdalom lehet tompa vagy akár éles is, és különösen akkor jelentkezhet, amikor ráharapsz a fogra vagy rájuk rágószoksz.

Fekete, barna vagy fehér foltok: A fogak felszínén megjelenő elszíneződések, foltok lehetnek a szuvasodás jelei. Az elszíneződött területek lehetnek fehérek, barnák vagy akár feketék is. Ebben az esetben a fog valószínűleg lyukas és fogtömésre van szükség.

Látható üregek vagy repedések: A fogzománc lebomlása és károsodása lyukakat, üregeket vagy repedéseket hozhat létre a fog felszínén. Ezek a fizikai jelek is utalhatnak a szuvasodásra.

Gyenge fogak: A fogzománc romlása miatt a fogak gyengébbek és törékenyebbek lehetnek. Ebben az esetben a fogak könnyebben eltörhetnek.

Kellemetlen íz vagy szájszag: A szuvasodás okozhat kellemetlen ízt vagy szájszagot, ami a baktériumok és a lebomló foganyag miatt alakulhat ki.

Gyulladás vagy duzzanat: Ha a szuvasodás mélyebben hatol a fogba és eléri a fogbélt, gyulladás vagy duzzanat alakulhat ki a fogíny körül.

Fontos megjegyezni, hogy néha a szuvasodás kezdeti stádiumaiban a tünetek lehetnek enyhék vagy hiányozhatnak, így rendszeres fogászati ellenőrzések és megelőző intézkedések, például helyes fogápolás és étrend, kulcsfontosságúak lehetnek a probléma időben történő felismeréséhez és kezeléséhez.

ha jó fogorvosra van szükséged, akkor:

MDC FOGÁSZAT.

Jelentkezz be még ma!

Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂


+3630 884 0511

Hívj bátran!

08:00-20.00

Gyere el! Hétfőtől péntekig.

1047 BP., Baross utca 99.

A parkolás ingyenes - csak szólunk.

info@mdcfogaszat.hu

Dobj egy mailt!

+3630 884 0511