FOGSZABÁLYOZÁS

a TÖKÉLETES ÍVŰ FOGSORÉRT

Tökéletesítsd mosolyodat a legmodernebb fogszabályozó rendszerek segítségével! Ideális minél előbb megkezdeni a szabálytalan fogak korrigálását, ám nem kizárólag gyerekkorban érhető el tökéletes eredmény. Válassz kedvedre látható és láthatatlan fogszabályozó eljárásaink közül!

Jelentkezz be még ma!

Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂


+3630 884 0511

Hívj bátran!

08:00-20.00

Gyere el! Hétfőtől péntekig.

1047 BP., Baross utca 99.

A parkolás ingyenes – csak szólunk.

info@mdcdental.hu

Dobj egy mailt!

FOGSZABÁLYZÓ – SOSEM KÉSŐ!

A fogszabályozással tartósan rendezhető a hézagos, összetorlódott, előredőlő, rendellenes vagy rendezetlen fogsor- a közhiedelemekkel ellentétben felnőttként is lehet fogszabályzónk.  A fogszabályzó viselése nemcsak esztétikai okokból lehet fontos, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése miatt is, amelyek a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt alakulhatnak ki.

Mi az a fogszabályozó? 

A fogszabályozó egy olyan speciális eszköz, amit a fogak rendezéséhez és javításához használunk. 

A fogszabályozóknak két fő típusa van:

 1. Rögzített fogszabályozók: Ezeket akkor javasoljuk, ha komolyabb problémák vannak a fogakkal vagy a harapással. A rögzített fogszabályozók a fogakra vannak rögzítve, és a kezelés ideje alatt folyamatosan hordani kell. A rögzített fogszabályozók  nyomást gyakorolnak a fogakra, hogy fokozatosan rendezzék azokat.
 • Kivehető fogszabályozók: Ezek az eszközök általában műanyagból készülnek, és a fogakra helyezhetők, majd könnyen eltávolíthatók. Azoknak javasoljuk, akiknél kisebb fogrendezési problémák vannak, például gyermekek és serdülők.

A fogszabályozók segítenek abban, hogy a fogak szépen rendezettek legyenek, és a harapás helyes legyen. A tökéletes eredmény eléréséhez időre van szükség.

  HARAPÁSI RENDELLENESSÉGEK - KISOKOS

  • Mélyharapás: Ebben az esetben az alsó fogak túlzottan belemélyednek a felső fogak alá, ami azt eredményezi, hogy a felső és az alsó fogak közötti vertikális távolság kisebb, mint a normális.

  • Nyitott harapás: A nyitott harapásnál az alsó és a felső fogak közötti előlapi területen túl nagy távolság van, ami azt eredményezi, hogy a fogak nem érintkeznek megfelelően rágás közben.

  • Keresztharapás: Ebben az esetben az alsó és a felső fogak nem megfelelően illeszkednek egymáshoz, és néhány alsó fog az előzől kívül helyezkedik el. 

  • Fogtorlódás: Ez akkor fordul elő, amikor a fogak túl szorosan helyezkednek el egymáshoz képest, ami zavarokat okozhat a fogazatban és esztétikai problémákat is.

  • Foghézag: A foghézag ellenkezője a fogtorlódásnak, itt túl nagy a távolság a fogak között, ami esztétikai problémákat is okozhat.

  • Középvonal eltérés: Ha az alsó és a felső fogak középvonala nem egyezik meg, a fogazat egyoldali vagy keresztirányú eltolódást mutathat.

  • Fog elfordulás: Ebben az esetben egy vagy több fog el van forgatva a helyzetében, ami szintén esztétikai problémákat okozhat, és hatással lehet a harapásra és a rágásra.

  FOGSZABÁLYOZÓ FAJTÁI

  KIVEHETŐ FOGSZABÁLYOZÓ

  Egyszerű és hatékony: ezek a kivehető fogszabályozók, amelyek ideálisak enyhe vagy közepes fogszabályozási problémákra, és számos előnnyel járnak:

  1. Esztétikus: a kivehető fogszabályozók szinte észrevehetetlenek.et.

  2. Rugalmasság: A kivehető fogszabályozókat bármikor eltávolíthatod, például különleges alkalmakkor vagy étkezés közben, majd visszahelyezheted őket.

  Miért válassz kivehető fogszabályozót?

  Mert kényelmesen és diszkréten segít rendezni a fogakat anélkül, hogy fix beragasztásra lenne szükség. Enyhébb és közepes fogrendezési problémák esetén hatékonyan alkalmazhatók, különösen, ha nincs komoly harapási eltérés.

  Hogyan készül a kivehető fogszabályozó?

  A folyamat a következő lépésekből áll:

  1. Konzultációs és Tervezés: Speciális szoftverrel megtervezzük a pontos síneket, amelyekre szükséged lesz a kezelés során. Ez segít a fogszabályozás költségének pontos meghatározásában, és előre láthatjuk a várható eredményeket.

  2. Elkészítés: A sínek nagy pontossággal kerülnek gyártásra a fogtechnikai laborunkban.

  3. Így működik: Az átlátszó műanyag sínek kifejtik a fogakra a megfelelő erőt és irányt, így mozdítják el őket a kívánt pozícióba.

  Az ideális használat során naponta 22 órán át érdemes viselni a kivehető fogszabályozót, amely fontos események alkalmával könnyen eltávolíthatók. Egy sín általában két hétig hordható, majd a következő sínre váltás szükséges a folyamatos fogmozgatáshoz.

   

   FIX/RÖGZÍTETT FOGSZABÁLYOZÓ

   A fix fogszabályozók olyan fogorvosi eszközök, amelyek segítenek a fogak helyes pozíciójának és harapásának korrekciójában. Ezek különböző típusokra oszthatók, beleértve a hagyományos fix fogszabályozókat, az esztétikus fix fogszabályozókat, valamint a belső, nyelv felőli fogszabályozókat.

   Hagyományos fix/rögzített fogszabályozók: Ezek a hagyományos „drótos és bracketes” szabályozók tartalmaznak kis fogszínű bracketeket (rögzítőelemeket), amelyeket a fogakra ragasztunk, valamint egy vékony drótot, amelyet a bracketekhez erősítünk.

   • A fix (hagyományos) fogszabályozó előnye: A fix fogszabályozók hatékonyan korrigálják a fogak elhelyezkedését és a harapást. A rendszeres ellenőrzésekkel és beállításokkal biztosítják, hogy a kezelés folyamatosan a tervezett irányba haladjon.
   • A fix (hagyományos) fogszabályozó hátránya: Ezek a fogszabályozók jól láthatók, ami esztétikai szempontból problémát okozhat, különösen felnőtt pácienseknél – habár szerintünk a látható fogszabályozó ma már inkább trendi, mint ciki! 

   Esztétikus fix fogszabályozók: Ezek hasonlóan működnek a hagyományos fix szabályozókhoz, azonban a bracketek és drótok általában áttetsző, kerámia vagy fogszínű anyagból készülnek, így kevésbé feltűnőek. Ezzel minimalizálható a szabályozó láthatósága.

   Belső, nyelv felőli fogszabályozó

   A belső, nyelv felőli fogszabályozó a fogak belső felszínére vannak rögzítve, így kívülről teljesen láthatatlanok. A belső fogszabályozók ideálisak azoknak, akik szeretnék diszkréten kezelni fogszabályozási problémáikat, anélkül, hogy bárki is észrevenné.

   A nyelv felőli (belső) fogszabályozó előnyei: 

   • Láthatatlan: A belső fogszabályozók láthatatlanok, mivel a fogak belső felületére vannak felszerelve, így azok kívülről észrevehetetlenek. Ez esztétikailag vonzó lehet, különösen a felnőtt páciensek számára, akik nem szeretnék, hogy a fogszabályozó látható legyen.
   • Kényelem: A belső fogszabályozók kevesebb kellemetlenséget okozhatnak a szájüreg belsejében, mivel nem irritálják az ajkakat és az arcot, mint a külső szabályozók.

   A nyelv felőli (belső) fogszabályozó hátránya: 

   • Kezelési idő: A belső fogszabályozók kezelési ideje hosszabb lehet a külső szabályozókhoz képest.
   • Nehezebb tisztítás: A fogszabályozók belső elhelyezkedése miatt nagyobb odafigyelést igényel a fogak tisztítása.

    

    ÉJSZAKAI FOGSZABÁLYOZÓ

    Ugyanolyanok, mint a kivehető fogszabályozók. Az éjszakai fogszabályozók olyan esetekben alkalmazhatók, amikor szükség van a fogak és az állcsontok növekedésének befolyásolására, a retencióra vagy a tartós fogszabályozás előkészítésére.

    Az éjszakai fogszabályozók főként az állcsontok növekedésének irányítására szolgálnak. A következő célokat szolgálhatják:

    • Az éjszakai fogszabályozó segíthet a felső állcsont szélesítésében vagy annak növekedésének fékezésében, ami különböző harapási problémák korrigálását célozhatja meg.
    • Alsó állcsont előre növekedésének fokozása vagy fékezése: Az eszköz segíthet az alsó állcsont pozíciójának előre húzásában vagy annak növekedésének fékezésében, ami hasznos lehet a harapási rendellenességek javításában.
    • Mélyharapás vagy nyitott harapás javítása: Az éjszakai fogszabályozók használata segíthet a mélyharapás vagy nyitott harapás kezelésében, amelyek olyan harapási problémák, amelyek kezelésére szükség lehet.

    Az éjszakai fogszabályozók lazán ülnek a szájban, és nem tartósan rögzítik a fogakat. A hatásuk inkább a szájtartásra és a koponyacsontokra gyakorolt befolyásoló erőre épül. A készüléket naponta legalább 12 órán át, inkább 14-18 órán át kellene viselni, és nem szükséges kizárólag az éjszakai órákra korlátozni. Az időpont rugalmas, de fontos a rendszeres és hosszabb ideig történő viselés, hogy maximalizáljuk a fogszabályozó jótékony hatását a fogakra és az állcsontokra.

    Két fő típusa van az éjszakai fogszabályozónak:

    • Normál, lemezes éjszakai fogszabályozó: Ez a típus egy állcsontra terjed ki, és különösen egy adott probléma kezelésére szolgál.
    • Bimaxilláris éjszakai fogszabályozó: Ez a készülék mindkét fogsort, az alsót és a felsőt is magában foglalja, és gyakran serdülőkor előtt alkalmazzák, mivel lehetőséget nyújt az állcsontok növekedésének befolyásolására.

    Jelentkezz be még ma!

    Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂

    .

    .

    GYAKORI KÉRDÉSEK A FOGSZABÁLYOZÁSSAL KAPCSOLATBAN

    Miért van szükség fogszabályozásra?

    • A fogszabályozás célja az olyan harapási rendellenességek és fogállásbeli problémák kezelése, mint például a túlzott fogtorlódás, túlzott fogtávolság, mélyharapás vagy nyitott harapás. A fogszabályozás segít esztétikailag vonzóbbá tenni a mosolyt és javítani az állkapocs működését.

    Mikor kezdődik a fogszabályozás?

    • A fogszabályozás általában serdülőkorban, amikor a gyermek fogai és állcsontja még fejlődésben van. Azonban egyre több felnőtt választ fogszabályozást, hogy korrigálja fogállásbeli problémáit.

    Mennyi ideig tart a fogszabályozás?

    • A fogszabályozás időtartama egyedi esetektől függ, általában 1-3 évig tart. A komplexebb esetek hosszabb kezelést igényelhetnek.

    Fáj a fogszabályozás?

    • Az első néhány napban és a fogszabályozók beállításakor kellemetlenségek és nyomás érezhető a fogakon és az állcsonton. A fájdalom általában enyhe és rövid ideig tart. Az érzékenység csökkenthető lágyabb ételek fogyasztásával.

    Látható lesz a fogszabályozás?

    • Látható és láthatatlan fogszabályozók is léteznek. A hagyományos fém fogszabályozók láthatóak, míg a műanyag vagy kerámia fogszabályozók kevésbé feltűnőek. Az átlátszó lemezes fogszabályozók alig észrevehetők, csak úgy, mint a belső, nyelv felőli fogszabályozó. 

    Hogyan kell gondoskodni a fogszabályozóról?

    • Fontos rendszeresen tisztítani a fogszabályozót, illetve a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is fontos.

    Milyen étkezési korlátozások vannak fogszabályozóval?

    • Kevésbé kemény és ragadós ételeket javasolt fogyasztani a fogszabályozóval. Kerülni kell a rágógumit és a keményebb ételeket (pl.: cukorka). 

    Mikor vehető le a fogszabályozó?

    • A fogszabályozó viselésének időtartamát a fogorvos határozza meg. Általában a kezelés befejezése után retenciós eszközök viselése ajánlott a fogak megtartása érdekében.

    Felnőttek is viselhetnek fogszabályozót?

    • Igen, felnőttek is viselhetnek fogszabályozót. A fogszabályozás felnőtt korban is hatékony lehet a fogállás és harapás problémáinak kezelésére, ráadásul fogászatunkon a láthatatlan fogszabályozók közül is választhatsz. 

     

    ha jó fogorvosra van szükséged, akkor:

    MDC FOGÁSZAT.

    Jelentkezz be még ma!

    Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂


    +3630 884 0511

    Hívj bátran!

    08:00-20.00

    Gyere el! Hétfőtől péntekig.

    1047 BP., Baross utca 99.

    A parkolás ingyenes - csak szólunk.

    info@mdcfogaszat.hu

    Dobj egy mailt!

    +3630 884 0511