FOGKŐ-ELTÁVOLÍTÁS

a must have fogászati kezelés

Tudtad, hogy a fogkő akár 24 óra alatt is kialakulhat? A fogkő nemcsak zavaró esztétikai probléma, hanem súlyos egészségügyi kockázatot is jelent.  Jelentkezz fogkő levéltelte, kerüld el a kellemetlen szövődményeket és tartsd meg mosolyod ragyogását!

IDŐPONTFOGLALÁS

Add meg az elérhetőségeidet, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂


+3630 884 0511

Hívj bátran!

08:00-20.00

Gyere el! Hétfőtől péntekig.

1047 BP., Baross utca 99.

A parkolás ingyenes – csak szólunk.

info@mdcdental.hu

Dobj egy mailt!

FOGKŐ-ELTÁVOLÍTÁS

Mi is pontosan a fogkő? A fogkő az elmeszesedett lepedék keményedett változata. Gyorsan kialakul az étkezések után, és ha nem távolítjuk el, számos problémát okozhat, beleértve az ínygyulladást, rossz leheletet és akár fogszuvasodást is – ezek a „mellékhatások” pedig, ha nem kezeljük időben, akár a fogak elvesztéséhez is vezethetnek. 

HOGYAN ALAKULHAT KI A FOGKŐ?

A fogkő kialakulásának folyamata hosszabb idő alatt zajlik le, és leggyakrabban a rendszertelen fogmosás és a fogfogselyem használatának hiánya okozza. A fogkő azért is problémás, mert a rajta lévő baktériumok ínygyulladást és egyéb szájproblémákat okozhatnak, és hozzájárulhatnak a fogszuvasodáshoz is. Ezért fontos rendszeresen ellenőrizni és eltávolítani a fogkövet.

HONNAN TUDHATOM, HOGY FOGKÖVEM VAN? 

Az alábbi jelek és tünetek azonban arra utalhatnak, hogy fogköved lehet:

 1. Kellemetlen lehelet: A fogkő felhalmozódása a fogakon kedvező környezetet teremthet a baktériumoknak, amelyek kellemetlen szájszagot okozhatnak.
 2. Fogínyvérzés: A fogkő az íny irritációját és gyulladását okozhatja, ami fogínyvérzést eredményezhet, például fogmosás vagy fogselyem használata során.
 3. Elszíneződött fogak: A fogkő sárgás vagy barnás elszíneződést okozhat a fogakon, amelyek nehezen vagy egyáltalán nem távolíthatók el otthoni fogmosással.
 4. Fogak közötti részekben tapadó érzés: A fogkő megjelenésekor a fogak közötti résekben tapadó érzést tapasztalhatsz, mivel a fogkő kitölti ezeket a területeket.
 5. Érzékenység: A fogkő az íny és a fogak között nyomást, érzékenységet okozhat.

Ha bármelyik fent említett tünetet észleled vagy gyanakszol arra, hogy fogköved lehet, akkor mindenképpen javasoljuk a fogkő-eltávolítást. A dentálhigiénikusok vagy fogorvosok rendszeres ellenőrzéseken és tisztításokon segíthetnek a fogkő időben történő felismerésében és eltávolításában, mielőtt súlyosabb problémákhoz vezetne. Az otthoni szájhigiénia, például a rendszeres fogmosás és fogselyem használata is fontos a fogkő kialakulásának megelőzésében.

 HOGYAN TÖRTÉNIK A FOGKŐ-ELTÁVOLÍTÁS?

A fogkő-eltávolítás egyszerű, és nem fájdalmas. Ultrahangos fogtisztítás során az elmeszesedett lepedéket kíméletesen eltávolítjuk, majd következik a homokfúvás, ami a fogakat ragyogóvá varázsolja. A polírozás finomítja tovább az eredményt, így fehérebb mosolyt kapsz! Persze, ha még fehérebb mosolyra vágysz, akkor a hatást tovább fokozhatod a fogfehérítéssel is.

  MI TÖRTÉNHET, AKKOR HA NEM MEGYEK EL FOGKŐ-ELTÁVOLÍTÁSRA?

  Ha nem mész el fogkő-eltávolításra és nem gondoskodsz a fogak rendszeres tisztításáról, több lehetséges probléma is kialakulhat:

  1. Fogszuvasodás: A fogközött felhalmozódott plakk és fogkő baktériumoknak kedvező környezetet teremthet, és savas anyagokat termelhetnek, amelyek károsíthatják a fogzománcot és fogszuvasodást okozhatnak. Ekkor már fogtömésre lehet szükség.
  2. Fogágybetegségek: A fogkő gyulladást okozhat az ínyben, ami fogágybetegségekhez vezethet, például a fogínygyulladáshoz (gingivitis) és a parodontitishez. Ezek a problémák súlyos ínyvérzéssel, ínyvisszahúzódással és fogvesztéssel járhatnak.
  3. Kellemetlen lehelet: A fogak közötti baktériumok és az ínygyulladás kellemetlen szájszagot okozhatnak.
  4. Fogelmozdulás: A fogkő és a fogínybetegségek előrehaladtával a fogak elmozdulhatnak vagy meglazulhatnak, ami ronthatja a harapást és az állkapocs stabilitását. Ebben az esetben már a szájsebészet jelenthet megoldást.
  5. Fogínygyulladás: Az ínyben kialakuló gyulladás okozhat fájdalmat, duzzanatot és kellemetlenséget.
  6. Rágóizmok fájdalma: A fogközötti területek tisztítatlansága miatt a rágóizmok és az állkapocs terhelhetik, ami fájdalmat okozhat.
  7. Egyéb egészségügyi problémák: Bizonyos kutatások azt mutatják, hogy az ínyproblémák, mint például a fogkő és a fogágybetegségek, összefügghetnek más egészségügyi problémákkal, például a szívbetegségekkel, cukorbetegséggel és terhességi komplikációkkal.

  Ezen okok miatt fontos rendszeresen fogorvosi ellenőrzéseken részt venni és gondoskodni a megfelelő szájhigiéniáról, beleértve a fogkő-eltávolítást is. Az időben elvégzett fogkő-eltávolítás és a megfelelő szájhigiénia segít megelőzni ezeket a problémákat és megőrizni a fogak és az íny egészségét.

  GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS PONTOS VÁLASZOK A FOGKŐ LEVÉTELLEL KAPCSOALTBAN 

  Milyen gyakran érdemes fogkő-eltávolításra járni?

  Általában évente vagy félévente ajánlott fogkő-eltávolításra járni, de az időközönkénti szükség változhat a páciens egyedi szájhigiéniájától függően.

  Mennyi ideig tart a fogkő-eltávolítás? 

  Az átlagos fogkő-eltávolítás időtartama általában 30-60 perc, de ez függ a fogkő mennyiségétől és tapadásának súlyosságától.

  Fájhat a fogkő-eltávolítás? 

  A fogkő-eltávolítás általában nem fájdalmas, de lehet némi érzékenység vagy kellemetlen érzés az eljárás során.

  Milyen előnyökkel jár az, ha leveteted a fogkövedet? 

  A fogkő-eltávolítás számos előnnyel jár a fogak és az általános szájhigiénia szempontjából. Először is, a fogkő eltávolítása segít megszabadulni a fogakon kialakult sárgás vagy fekete elszíneződésektől és lerakódásoktól, így visszaállíthatja a fogak természetes fehérségét.

  Ezenkívül a fogkő-eltávolítás segít megelőzni a gyulladt ínyt és a fogínyvérzést. A fogkőben megbújó baktériumok ugyanis ínygyulladást okozhatnak, ami kellemetlen és kényelmetlen lehet.

  Az egyik legfontosabb előnye a rossz lehelet megszűnésének lehetősége. A fogkőben található baktériumok és lerakódások gyakran felelősek a kellemetlen szájszagért.

  Ehetek a fogkő-eltávolítás után? 

  A fogkő-eltávolítás után nem javasolt az azonnali étkezés, különösen olyan ételekkel, amelyek erősen színező hatásúak, például a cékla, szeder vagy málna. A fogkő-eltávolítás során a fogak felszínét tisztítjuk és polírozzuk, így az étkezés után könnyen felszívódhatnak a színező anyagok, és elszínezhetik a fogakat.

  Mennyi időt kell várnom az étkezéssel és az ivással a fogkő levélt követően? 

  Fogkő-eltávolítás után inni szabad, de célszerű legalább 3 óráig várni olyan italokkal, amelyek erősen színező hatásúak, mint például a vörösbor vagy a kávé. Ezek az italok könnyen elszínezhetik a fogakat, különösen az eljárás után, amikor a fogak felszíne érzékenyebb lehet.

  Dohányozhatok a fogkő-eltávolítás után? 

  A fogkő-eltávolítás után cigarettázni sem ajánlott, még ha a cigarettázás nemcsak a fogakat, hanem az általános egészséget is károsítja. A cigarettázás erősítheti az ínygyulladást és hosszú távon fogágybetegséghez vezethet. Emellett a cigaretta színező hatású, így még inkább elszínezheti a fogakat, különösen az eljárás után, amikor a fogak felszíne érzékenyebb lehet. Az egészség és a fogak fehérsége érdekében érdemes kerülni a dohányzást.

   

   

  ha jó fogorvosra van szükséged, akkor:

  MDC FOGÁSZAT.

  Jelentkezz be még ma!

  Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂


  +3630 884 0511

  Hívj bátran!

  08:00-20.00

  Gyere el! Hétfőtől péntekig.

  1047 BP., Baross utca 99.

  A parkolás ingyenes - csak szólunk.

  info@mdcfogaszat.hu

  Dobj egy mailt!

  +3630 884 0511