FOGÁGYBETEGSÉG 

SZAKSZERŰ KEZELÉSE

A fogágybetegség, más néven parodontális betegség, egy olyan fogászati probléma, amely a fogíny és a fog tartószerkezetének gyulladását és károsodását okozza. Ezt a betegséget általában a szájban lévő baktériumok okozzák, amelyek plakkot és fogkövet képeznek a fogakon. A fogágybetegség  mielőbbi kezelése kiemelten fontos! 

Jelentkezz be még ma!

Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂


+3630 884 0511

Hívj bátran!

08:00-20.00

Gyere el! Hétfőtől péntekig.

1047 BP., Baross utca 99.

A parkolás ingyenes – csak szólunk.

info@mdcdental.hu

Dobj egy mailt!

FOGÁGYBETEGSÉG: VEDD KOMOLYAN!

A fogágybetegségnek számos formája létezik, de mindegyik ugyanarra a problémára utal: a fogíny és a fogak körüli szövetek gyulladására és károsodására. Ha a fogágybetegséget nem kezelik megfelelően, akár fogvesztéshez is vezethet, és súlyosabb szövődményeket is okozhat, például ízületi gyulladást vagy szívproblémákat.

 

A FÁGÁGYBETEGSÉG TÜNETEI

A fogágybetegségnek számos tünete lehet, amelyek között a következők a leggyakoribbak:

Ínygyulladás: Az érintett területen az íny duzzadt, vörös és érzékeny lehet.

Vérző íny: A fogmosás vagy a fogselyem használata során vérzés jelentkezhet az ínyben.

Rossz lehelet: A fogágybetegség gyakran kellemetlen szájszagot okozhat.

Visszahúzódó íny: Az íny megváltozik, eltávolodik a fogaktól, ami a fogak érzékenységét és kilazulását eredményezheti.

Mozgatható fogak: Az elhanyagolt fogágybetegség következtében a fogak elveszthetik stabil állapotukat és kilazulhatnak. Ilyenkor érezhetjük azt, hogy „mozognak a fogaink”.

Fontos megjegyezni, hogy a fogágybetegség kezdeti stádiumában lehet, hogy nem tapasztalhatók tünetek, ezért fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés, sőt a fogkő-eltávolítás is! 

MIÉRT ALAKULHAT KI FOGÁGYBETEGSÉG? 

  • Rossz szájhigiénia: Az alapvető fogápolási szokások elhanyagolása, például a rendszeres fogmosás és a fogközök tisztításának elmulasztása, plakk és fogkő lerakódásához vezethet, ami gyulladást okozhat az ínyben.
  • Dohányzás: A dohányzás ismert rizikófaktora a fogágybetegség kialakulásának. A dohányosoknál a gyógyulási folyamatok lelassulnak, és súlyosabb lehet a betegség lefolyása.
  • Genetikai hajlam: Vannak olyan genetikai tényezők, amelyek növelhetik az egyének hajlamát a fogágybetegség kialakulására.
  • Helytelen táplálkozás: Az alacsony vitamin- és ásványianyag-bevitel, valamint az egészségtelen étrend hozzájárulhat a fogágybetegséghez.
  • Stressz: A stressz hatással lehet az immunrendszer működésére, ami növelheti a fogágybetegség kockázatát.
  • Várandósság: A terhesség alatt a hormonális változások hatására növekedhet a fogágybetegség kialakulásának kockázata.
  • Egyéb egészségügyi problémák: Bizonyos egészségügyi problémák, például a cukorbetegség, immunrendszeri rendellenességek vagy más krónikus betegségek, növelhetik a fogágybetegség kockázatát.

A fogágybetegség nem egyik napról a másikra alakul ki. A rendszeres fogorvosi ellenőrzések és a megfelelő szájhigiénia fenntartása kulcsfontosságú a betegség megelőzése és kezelése szempontjából. 

 

 

MÓDSZEREK A FOGÁGYBETEGSÉG KEZELÉSÉRE

A fogágybetegség (periodontal disease vagy gum disease) kezelése általában a betegség súlyosságától függ. Mutatjuk a leggyakoribb kezelési módszereket.

Személyre szabott kezelési terv: Az első lépés az, hogy (fogínybetegségek szakértője) megállapítsuk a betegség típusát és súlyosságát, majd elkészítjük a személyre szabott kezelési tervet.

Személyes szájhigiénia: Tanácsot adunk a megfelelő szájhigiéniára vonatkozóan, ideértve a helyes fogmosási technikát és a fogközök tisztítását. A rendszeres és alapos fogápolás elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Aggodalomra semmi ok: a fogak ápolását személyre szabottan kell megtanulni.

Fogkőeltávolítás: megoldást jelenthet a fogakon lévő plakk és fogkövek eltávolítása.

Tasakürettetés: A súlyosabb esetekben, amikor a betegség az ínytasakok mélyére terjedt, tasakürettetésnek nevezett beavatkozásra lehet szükség. Ez a módszer a mélyebb zsebek tisztítását és a lerakódások eltávolítását jelenti. Ezt a műveletet a szájsebészeten végezzük, természetesen érzéstelenítéssel, így egyáltalán nem érzel majd fájdalamat!

Gyógyszerek: Néha antimikrobiális vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket is segíthetnek a fogágybetegség kezelésében.

Sebészeti beavatkozások: A legsúlyosabb esetekben sebészeti beavatkozások, például ínyplasztika vagy csontátültetés is szükségessé válhat a fogágybetegség kezeléséhez.

Fontos: a fogágybetegség krónikus állapot lehet, és hosszú távú kezelést igényelhet. A kezelés sikerének kulcsa a betegség korai felismerése és az orvosi iránymutatások pontos betartása. Ha bármilyen tünetet észlelsz vagy aggódsz fogínyed egészségéért, akkor gyere el hozzánk. Segítünk!

Gyakran kérdezitek…

Hogyan előzhetem meg a fogágybetegséget?

A fogágybetegség megelőzésének kulcsa a szájhigiénia: a rendszeres fogmosás és a fogközök tisztítása.

Miért fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés?

A fogorvosi ellenőrzések lehetővé teszik a fogágybetegségek korai felismerését és hatékony kezelésüket.

Mennyire fájdalmas a fogágybetegség kezelése?

A fogágybetegség kezelése általában fájdalommentes, mivel helyi érzéstelenítést alkalmazunk. 

ha jó fogorvosra van szükséged, akkor:

MDC FOGÁSZAT.

Jelentkezz be még ma!

Add meg az elérhetőségeidet, nyugi, extra gyorsan felvesszük Veled a kapcsolatot! 🙂


+3630 884 0511

Hívj bátran!

08:00-20.00

Gyere el! Hétfőtől péntekig.

1047 BP., Baross utca 99.

A parkolás ingyenes - csak szólunk.

info@mdcfogaszat.hu

Dobj egy mailt!

+3630 884 0511