Nem véletlen, hogy a fogászat volt az egészségügyben az a terület, amely a leghamarabb nőtte ki magát a magán egészségügyi piacon és vett el megszámlálhatatlan beteget az államitól.

A digitális panoráma röntgen még ma sem olyan elterjedt, hogy bárhol megtalálható lenne a fogászatban, pedig nagy mértékben megkönnyíti a szakemberek helyzetét a diagnosztizálásban. Míg a hagyományos fogászati röntgenek ugyanis csak egy-egy fog állapotáról tudnak képet adni, addig a panoráma röntgen a teljes fogazatról, amely hozzájárul az egész fogsor állapotának megismeréséről.

Külön jelentősége van olyan fogászati kezelések során, amikor az egyes fogak egymáshoz viszonyított helyzetét is meg kell ismerni, elég csak szájsebészeti beavatkozásokra, vagy a fogszabályozásra gondolni. Emellett jelentőséggel bír fogimplantáció kialakításánál, vagy góckutatás esetében is. Sok esetben azonban nemcsak a bonyolultabb, nagyobb kezelések során jöhet jól, ha a páciens fogairól panorámaröntgen készül. Ezzel a rendkívül precíz, minimális besugárzással járó készülékkel akár fogszuvasodást is fel lehet ismerni, amely szemmel láthatóan nem tűnik fel, de könnyebben meg lehet találni az okát fogínyvérzésnek, vagy gyulladásnak, esetleg csontsorvadásnak, vagy felfedezni cisztákat. Gyerekeknél kimutatható, hol vannak maradó fogak és milyen állapotban vannak, várhatóan mikor nőhetnek ki, felnőtteknél pedig a bölcsességfogak kapcsán adhat tájékoztatást.

Mivel a panoráma röntgen pontos képet ad, lerövidül a megfelelő kezelés felállítása és annak hossza is, így a páciens időt és pénzt is spórolhat, amely szintén nem elhanyagolható szempont.

Vannak azonban esetek, amikor tisztázni kell bizonyos körülményeket, mielőtt röntgenvizsgálatra vállalkoznánk. Várandós nők esetében például nem javasoltak az ilyen vizsgálatok, de bármilyen betegséggel küzd, előzetesen ezt jelezni kell a kezelőorvosnak. Sokan tartanak az ilyen vizsgálatoktól, ráadásul még a szakasszisztens is elhagyja a helyiséget. Tudni kell azonban, hogy a mellény, amelyet az alatt a pár perc alatt viselni kell hasznos kellék, emellett ilyen rövid idő alatt nem éri akkora sugárterhelés a szervezetet, amely káros lenne. Ráadásul fontos hatósági előírás, hogy megadott időközönként ellenőrizni kell a sugárzás mértékét.

+3630 884 0511