Ma már mindenki tudja, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros hatással van az egészségre. Az elhízás, cukorbetegség, májkárosodás és szívinfarktus kialakulásához is hozzájárulhat. Azonban kevés szó esik arról, hogy a fogainkra is milyen hatással vannak az édességek és az édesítőszerek.

A cukrok problémája az, hogy minden egyes falat vagy korty után szénhidrátokat tartalmaznak, és a szájban ragacsos lepedéket hoznak létre a fogakon és közöttük. A szájban lévő baktériumok a cukor jelenlétében savat termelnek, ami fogszuvasodást és fogzománc károsodást okozhat. Az azonnali fogmosás segíthet a veszély elkerülésében, de a való életben ez ritkán megvalósítható. Ebben segíthet, ha az étkezést nem édességgel, hanem például olajos ételekkel, sajttal vagy zöldségekkel zárjuk, vagy rágózunk étkezés után.

De mi a helyzet az édesítőszerekkel?

A fogak szempontjából az ideális édesítőszer olyan, amely nem savasítja a fogakat. Ilyenek például a xilit és a szorbit. Ezek ugyanúgy érintkeznek a szájban lévő baktériumokkal, de nem termelnek savat, így nem növelik a fogszuvasodás kockázatát.

Mindemellett fontos kiemelni, hogy a fogak egészségéért a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzések a legfontosabbak. Gyakran nincs tünete a fogszuvasodásnak, és csak egy fogorvosi vizsgálat során derülhet ki. A későbbi problémák és költséges kezelések elkerülése érdekében ajánlott félévente felkeresni a fogorvost.

+3630 884 0511